header print

15 Things You Should Know for Your Child's Safety

 As adults, we know how to behave in situations that may be dangerous to us and what we need to do to get through them safely. In contrast, children do not come with a built-in knowledge about the dangers of situations, and it's the parents' role to teach them how to act so that they can stay safe in everyday life. Therefore, in order to teach your children what to do in potentially hazardous situations, it's important that you teach them the answers to the following 15 questions.
 
 
safety

1. What should you do when you are alone at home and someone is trying to get in?

Answer: Even if a child is old enough to be alone, this does not mean they are totally safe from external dangers. In the event that someone tries to break into the house when your child is alone, tell them that they must call you, the parents, first, and then call the rescue services after. This will enable you to alert the neighbors about what is going on and ask them for help, which will save a lot of crucial time before the rescue services arrive at your home.

2. Are you allowed to take candy or toys from strangers?

Answer: This is one of the most important things that we can teach our children, and the answer is an unequivocal NO! If your child is approached by a stranger who offers them candy, a toy, or anything else, they must refuse. If we're talking about a neighbor that the child has known for a long time, they can take the little gift, but this is the only exception.

3. What should be done if an electrical plug in the house is smoking and your parents aren’t at home?

Answer: If your child is alone at home and there is the slightest danger of a fire, they must leave immediately and call the fire department. Once outside, they should approach the neighbors and warn them about what is happening. However, under no circumstances should they try to extinguish the source of the fire.
 

safety
 

4. An adult stranger asks for your help. What should you do?

Answer: Statistically, most child abuse is carried out by people they know, but this doesn't mean that there is no need to take extreme care when interacting with strangers. For example, if an elderly person asks your child for help, they must immediately refuse and leave quickly. If an adult really needs help, he or she will appeal to an adult rather than to a child, so these situations should be treated with suspicion.

5. What should you do if an aggressive pack of dogs approaches you?

Answer: In cases where there is a risk of being attacked by dogs, it's important to keep cool and not be reckless. You can try to distract them by throwing any object away from yourself then slowly walk backwards. It's important that you don't look the dogs in the eyes or turn your back to them. 

6. You meet a new friend of the same age who invites you over. Do you need to accept the invitation?

Answer: Interaction between children is welcome and enjoyable, and it's always nice to be invited to a new friend's home. However, while children your child's age do not pose a threat, their parents could. Therefore, you should get to know their parents well before allowing your child to go to their home, and even then you should be around until you get to know them better.
 

safety

7. What do you need to do if you smell a gas leak at home?

Answer: As in the case of a fire, your child must leave the house immediately, alert the neighbors and call 911.

 

8. Should you go into an elevator with strangers?

Answer: It's recommended not to let children ride the elevator with strangers when they are alone, no matter how nice they seem to be. You have to teach your child to refuse invitations and insistence to enter the elevator and to simply say that he is waiting for his parents who are on their way.

9. What should you do if you notice someone is looking at you?

Answer: If your child is walking or playing outside and notices that someone is looking at them, they must immediately go into a grocery store, hairdresser or any other place where there is a group of people. They must call you to pick them up and stay there until you arrive.

safety

10. If you are alone at home, who can you let in?

Answer: This is very simple. They must not open the door to strangers, whether it's a man or an innocent-looking elderly woman.

11. What should you do if a stranger grabs you and doesn’t let go?

Answer: In cases where strangers grab onto your child and won't let them go, it's important for them to draw as much attention as possible to what is happening. Tell your child to shout and fight as best as possible in order to draw people's attention to what is happening.

12. What should you do if you find yourself among a large crowd of people?

Answer: Teach your child to stay as relaxed as possible in situations where they're among many people. Encourage them to go out to the edge of the crowd, in the direction of the flow of people, not against it. If your child is with an older person they know, tell them to ask the adult if they could be carried on his shoulders so as not to get lost in the crowd.

safety

13. What should you do if you're outside when a storm starts?

Answer: If your child is outside during a winter storm, tell them to go to the nearest building and take shelter, and if there's no such building nearby, tell them to crouch down by low hanging trees. The most dangerous places to be during storms are wetlands, tall trees, and next to various metals, so you must teach your children to stay away from them.

14. What should you do if someone threatens you or your family on the Internet?

Answer: In this case, there are no reservations - we must never take any threat lightly. If your child receives threats on the Internet, they must inform you so that you can get law enforcement involved. Encourage your child to be honest with you in any situation, no matter how serious they think the consequence will be.

15. Are you allowed to take medicine when your parents aren’t around?

Answer: You must teach your child that they're absolutely not allowed to take medicine on their own, regardless of whether it's serious or "light" medication. Tell your child that if they're not feeling well, then they must call a you or a relative who will come to help.
 

 
Sign Up Free
Did you mean:
By clicking "Join", you agree to our Terms & Conditions and Privacy Policy
Sign Up Free
Did you mean:
By clicking "Join", you agree to our Terms & Conditions and Privacy Policy